Wednesday 11 September 2013

Pai Ayam Simply Serunding

 
Bahan-bahan ( ~dapat 8 biji pie kecil.. )

Pasrty:
• -150gram butter
• -250gram tepung gandum
• -1 sudu kecil gula
• -1 kuning telor
• -secubit garam

Inti:
• -1 bijik bwg bsr dicincang
• -1 cwn kentang yg dipotong dadu
• -1 cwn mix vegetable
• -cendawan butang dihiris
• -2 keping dada ayam diptg kecil
• -1/2 cawan serunding ayam
• -minyak
• -1\2 cawan air.
• -1 sudu bsr tepung jagung+2 sudu bsr air
• -1 sudu bsr gula & sos tiram
• -garam dan lada sulah

Cara-cara
1. Pastry:
Gaul dgn tgn sume bahan-bahan pastry sehingga jadi mcm breadcrumbs. Masukkan sedikit air sejuk sehingga doh menjadi lembut.

2. Inti:
Goreng kentang sehingga berwarna keemasan..Set aside. Panaskan 2 sudu minyak..Tumis bwg besar kemudian masukkan mix vegetable. Cendawan, ayam dan kentang yg telah digoreng tadi.. Masukkan sedikit air. Sos tiram, gula, garam & lada sulah. Akhir sekali masukkan tepung jagung supaya inti menjadi pekat. Sejukkan inti.

3. Roll out doh dan potong mengikut acuan pie.
Letakkan inti kedalamnya, taburkan serunding ayam dan ditutup dgn kepingan doh. Di atas pie dicucuk dgn garfu dan disapu dgn kuning telor. Bakar ke dlm oven 180 celcius selame 25-30 minit. Lebihan doh boleh digunakan untuk menghias pie.

0 comments:

Post a Comment