Wednesday 11 September 2013

Bubur Nasi Simply Serunding


Bahan-bahan (4 orang)1 pot beras
1 kiub pati bilis
5 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
daun bawang dan daun sup dihiris
lobak merah dipotong dadu
Serunding daging/ayam
garam secukup rasa
sedikit serbuk sup

Cara-cara
1.Masukkan beras ke dalam periuk sederhana besar dan bersihkan.
2.Kemudian masukkan air sehingga penuh periuk dan didihkan
3.Masukkan kiub pati bilis ke dalam periuk dan biarkan sampai beras mula mengembang.
4.Setelah beras mula mengembang, masukkan lobak merah dan kacau.
5.Perlahankan api dan masukkan garam secukup rasa. Masukkan serunding ayam/daging.
6.Di dalam kuali yang berasingan, masukkan sedikit minyak dan biarkan panas dengan api yang perlahan dan goreng bawang merah yg telah dihiris sehingga garing.
7.Kemudian masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk serta sedikit serbuk sup.
8.Masukkan daun sup dan daun bawang yang telah dihiris kemudian gaul rata.
9.Tuangkan bahan yang telah ditumis tadi ke dalam periuk bubur dan digaul rata.
10.Sedia untuk dihidang

0 comments:

Post a Comment