Wednesday 11 September 2013

Bun Serunding


Bahan-bahan
Doh (bergantung size doh yg dibentuk)
• 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
• 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
• 1 sk rata garam
• 2 sb susu tepung (opt)
• 5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
• 1 biji telur
• 250 ml air
• 60 g mentega - lembut (2 sb penuh)

Inti Bun
• Serunding daging/ayam

Cara-cara
Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti serunding daging atau ayam.
Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.

0 comments:

Post a Comment